fbpx
0704803191 info@amiforma.se

Blogg med tips, råd, tankar och funderingar om fotografi,
digitala berättelser, film, sociala kanaler och digital kommunikation

Att använda det du har

Ibland kan en helt vanlig plats fungera som din fotostudio. Testa att fota saker ur olika vinklar och sedan beskära dem så det ser ut som du varit i en fotostudio. Se den korta filmen för inspiration.

Fotots färger

Färg i ett foto är kan förstärka känslor, förmedla atmosfär och framhäva detaljer på ett sätt som fångar vår uppmärksamhet. Ett färgfoto kan vara levande och fyllt med livfulla kontraster som tar oss med på en visuell resa. Det kan skildra glädje, energi och liv, eller föra fram en känsla av lugn, harmoni och stillhet. Genom att ändra färgtoner och mättnad kan vi skapa en känslomässig upplevelse som berör betraktaren på helt olika sätt.

Svart/vit fotografi kan vara som en resa tillbaka i tiden. Genom att eliminera färgen får vi möjlighet att fokusera på ljus, skuggor och kontraster som formar bilden. Svart/vit fotografi har en tidlös känsla och kan förmedla en känsla av mystik, dramatik och elegans. Det kan också skapa en känsla av nostalgi eller enkelhet, där betraktaren lättare kan fokusera på det väsentliga i bilden utan distraktioner. Svart/vit fotografi har en unik förmåga att lyfta fram detaljer och former på ett sätt som inte är möjligt med färg, vilket ger betraktaren en helt ny upplevelse av bilden.

Tips för en fotodag

Först och främst; kom ihåg att rengöra linsen.
Tänk sedan ut ett tema för dagen, vad ska du fota? Kanske stilleben, ljuset, detaljer, naturen, stadsmiljöer? Du får ångra dig och byta tema. Men bara en gång, annars är det lätt att bli förvirrad. :  )
Lycka till och dela gärna med dig på Amiformas Instagram.

Låt ögonen se långt

Jag är ingen landskapsfotograf, men ändå blir jag väldigt inspirerad när jag är ute i naturen, särskilt om det är en plats där jag inte brukar vara. Det är som att jag plötsligt blir nyfiken, och vad är väl bättre än en nyfiken hjärna när det gäller att fotografera? Ja, i princip när det gäller hela livet.
Att kunna låta ögonen vandra långt, att inte sitta vid en skärm, det händer något i mig då.
Eftersom jag längtar vansinnigt efter våren tog jag fram förra årets fotografier från Söderåsens naturreservat, en plats värd att besöka många gånger, med nyfikna ögon.
Första fotokursen börjar i maj.